We’re starting our Facebook Group!

Hello!

We’re finally ready to start our Facebook Group! You might already follow BEC’s blog and twitter, but let’s take this “connect-learn-have fun” thing to a new level by joining our Facebook Group 🙂 . We hope there will be more interactions there, with the admins and the mentors and between members. Hopefully this can be a kind of replacement to our previous learning WhatsApp group.

So? Let’s connect, learn, and have fun! We’re looking forward to see you there 🙂

EF16.12 Challenge: Your First Time

Some said that first time is everything. It will last forever. Such as the first time we went to school, work, etc. Or even the first time you met your spouse – the one.

This week, we read news about first time to go to school. Some wrote that their children were very happy. And some not – they were afraid of the new environment.

I remembered my first time went abroad. It was scary. I never been abroad before, not even to Singapore. And at that time, I had to take flight to Malaysia then continued to Paris before landing at Monrovia, Liberia.

Can you imagine? My flight to Malaysia was delayed for about an hour. I had no clue whether I could catch the next flight. With zero experience, I was sitting down anxiously. I asked flight attendants several time – perhaps she felt annoyed by me. 😀

As soon as the plane touched down KLIA, I rushed into the gate where my next flight waiting. And… you know what… Both flights were same airways. They waited for me and several others from Indonesia. Thank God.

Continue reading

Kenapa Baca Buku Berbahasa Inggris?

Buat teman-teman yang masih berpikiran: “Belajar Bahasa Inggris yang bener dulu deh baru ntar baca buku Bahasa Inggrisnya.”

Salah satu metode paling ampuh buat belajar Bahasa Inggris adalah dengan MEMBACA buku-buku berbahasa Inggris. Dengan membaca kita akan langsung berhadapan dengan pengaplikasian grammar, pemilihan kata dan bagaimana maksud sebuah cerita disampaikan.

Jadi masih mau nunda baca buku berbahasa Inggris?

Arip Blog

black pink

Saya enggak pernah ikutan kursus, hanya belajar otodidak lewat baca manga dan nonton video (biasanya varshow Korea) dengan subtittle Bahasa Inggris. Lebih jauh, sejak mengenal komputer dan video game saat masih bocah dulu, saya berpikir kalau belajar Bahasa Inggris itu suatu keniscayaan. Untungnya iya. Jujur, saya pun sebenarnya enggak jago-jago amat, tapi kalau boleh songong, TOEFL bisalah di atas 500.

Dimulai dengan Metamorphosis-nya Franz Kafka dan The Book of Laughter and Forgetting-nya Milan Kundera, novella serta kumpulan cerpen hasil pinjaman dari Kineruku, dan keduanya hanya selesai kebaca setengah jalan, sejak setahun lalu, saya sudah membabat beragam buku berbahasa Inggris. Kebanyakan novel, kumcer, dan kumpulan esai. Baru berhasil mengkhatamkan Dubliners-nya James Joyce, itupun dengan terseok-seok, dan banyak enggak ngertinya karena bahasa Inggris-nya British banget (atau Irlandia?). Akhirnya mulai menikmati pas nyelesain novel Hard-Boiled Wonderland and the End of the World-nya Haruki Murakami. Untuk tips, membaca novel Inggris…

View original post 327 more words

Adjustments for Ramadan Ideas from Our Friends (Submission Recap For Challenge 16.10)

Hi you all there, how are you doing?

Ramadan is already almost over and today is already two weeks since the challenge 16.10. We have Arbiyanti and Zia Subhan joining the challenge! Thank you!

Well, why didn’t I join the challenge? (>.<) You know, I need to do some adjustments which made me impossible to write the challenge. 😀 But anyway, let us see how Arbiyanti and Zia Subhan facing this Ramadan and what kind of adjustments they make?

Continue reading

EF16.11 Challenge: Holiday + A Picture

Wow, time flies. It’s already the 11th challenge this year!

So…holiday is coming! Yup, since Eid al-Fitr is approaching fast, I’m sure those in Indonesia will have a (quite long?) holiday. Do you have a plan already? How about those living in other parts of the world?  Is there any special holiday approaching too? You could tell us!

Yes, Holiday is the topic for this week’s challenge! But…. let’s make it more challenging! Take a look on these five images below (all images are taken from pixabay).

No. 1

person-984236_960_720

Continue reading

Sedang berlatih menulis dalam bahasa Inggris? Coba cara ini yuk!

Menulis itu, menurut saya, adalah suatu keterampilan. Karena itu, butuh dilatih. Seperti halnya keterampilan yang lain, bisa jadi ada orang-orang yang memang dikaruniai bakat menulis, tapi itu tidak lalu menjadikan latihan tidak penting.

Membaca: penting untuk berlatih menulis (dalam bahasa asing)

Lalu, bagaimana sih cara berlatih menulis? Menurut pengalaman saya, membaca adalah salah satu hal penting untuk berlatih menulis. Seperti halnya anak kecil yang  mendengar dulu, baru berbicara, begitu juga dalam proses menulis. Salah satu guru saya pernah berkata, kira-kira seperti ini, “Untuk membuat tulisan 1000 kata, tentu saja kita harus menguasai lebih dari 1000 kata.”.

Nah, tentu saja ini berlaku juga untuk menulis dalam bahasa asing. Dari membaca, kita bisa tahu berbagai hal, sepertipilihan kata yang tepat untuk suatu konteks tertentu, atau  ungkapan-ungkapan tertentu yang tidak bisa kita dapatkan hanya dengan menerjemahkan bahasa kita. Beberapa kali para mentor BEC mengingatkan, “Hindari menerjemahkan langsung kata per kata dari bahasa Indonesia ke bahasa Inggris!”. Lha terus gimana dong menyusun satu kalimat tertentu tanpa menerjemahkan kata per kata? Nah, banyak membaca adalah jawabannya.

Contoh strategi saya membaca untuk berlatih menulis

Hihi, sebagai contoh, izinkan saya berbagi strategi saya ya!

Continue reading

belajar-bahasa-inggris-melalui-musik-dan-lagU

Need An Inspiration to Write in English? Here, Pick One! :D

This year, days gone by so fast. And just about this week, we are already in the middle of the year. So what is better than a round-up post of the challenges we rolled out so far?

You can use this post to find an inspiration or two (or even more!) when you want to write something in English but seem can’t find any idea. 😀 That is what we do best, give you challenges week after week.

So for the last over 5 months, here are the challenges that you can pick:

Challenge #16.1: New Year, New Word!

This was our very first challenge in 2016. With the new year celebration still in the air, we challenged you all to share what will be your word for the year!

This kind of challenge we think will be our regular challenge every year in the future. It helped me personally in 2015 getting through the year and hopefully will do too this year. And we wanted all of you good guys following this blog will have a wonderful year by setting your theme in the beginning.

We always welcome you if you just decided to choose your word and decided to publish your post! Continue reading

EF 16.10 What Kind of Adjustment(s) You Need to Do During Ramadan?

Hi there you all friends! Been two weeks since our last challenge two weeks ago about what are unexpected events you have experienced from your blog. Have you posted yours? Come on! You still have another two weeks to be able to post your link on the inlinkz form!

Now with Ramadan already going for almost a week, we have another challenge for you! And this one, of course, related to the Muslim’s holy month. But worry not, everyone can (and should!) join the challenge!

adsjutments-during-ramadan

Yes, as our post title:

“What kind of Adjusment(s) You Need to Do During Ramadan?”

Certainly with the vast majority of the Muslim population in the country, there are adjustments everywhere during the event. Like office hours which is cut for half an hour, the increasing traffic or even the restrictions for dining to operate during the day.

How do you bear longer commuting time with an empty stomach if you’re heading home right before iftar? What is your strategy to have your lunch while there is no dining place around your office seems to operate? How do you feel about it? Will you bare it all so that we can learn from your story?

Continue reading

kata bahasa inggris yang mirip tapi beda arti

Wajar Kok Kalau Kamu Salah Menggunakannya, Kan Mirip. Tapi Baca Ini Biar Lebih Paham

It’s Wednesday. Waktunya English Essential lagi nih. Kali ini kami ingin membagi kata bahasa Inggris yang mirip tapi beda arti. Kata dalam bahasa Inggris ini sering salah dalam penggunaannya. Dan wajar kok kalau kamu termasuk yang salah dalam menggunakannya, saya juga masih sering salah. Moga sih post kali ini bisa menolong kalian semua untuk lebih memahami.

Tulisan ini diilhami oleh tulisan mbak Yo di blognya tentang Kata Bahasa Inggris yang Paling Sering Salah Dieja.

Kata Bahasa Inggris yang Mirip tapi Beda Arti – Penjelasan dan Contoh Penggunaan

Kali ini kami akan membahas kata bahasa Inggris yang mirip tapi beda arti (homofon) sebanyak 5 dulu ya. Kata-kata ini seringkali kami temukan dalam kehidupan sehari-hari dan sering salah digunakan. Misalnya ada yang kami temukan di dalam surat yang dikirimkan oleh wakil sebuah perusahaan.

Kata bahasa Inggris yang homofon ini bisa membuat kredibilitas perusahaan menurun – jadi pelajari baik-baik ya.

1. Bare Vs Bear

Ini diinfokan oleh Mimin Dani Rachmat nih. Menurutnya dia sendiri juga dulu seringkali salah dalam menggunakan kata bahasa Inggris yang mirip tapi beda arti yang satu ini. Keduanya memang sering kita dengar kan?

Continue reading

Review EF16.8

Helloooo! Ga kerasa udah review tantangan yang kedelapan di tahun 2016 ini. Tantangannya sendiri ada di link ini tentang alasan kita pergi ke bioskop 🙂 . Nah, post kali ini adalah tulisan mbak Dwi Ariyanti yang direview oleh salah satu mentor kita mbak Dhitasari. Oya, selain memberi beberapa koreksi, mbak Dhita juga memberi poin / catatan kecil di akhir review ini. Jadi kalau teman-teman melihat tulisan seperti ini *Note 1* itu artinya teman-teman bisa melihat penjelasan lebih lanjut di poin nomor 1.


REVIEW

[The] Reason[s] [Makes] I Go and Watch A Movie

I write this post for BEC, this is my first time join [-ing] EF challenge. Sorry for [my] grammar mistake[s] ^.^

 I rarely go to the cinema, unless to watch movie genre that I like. What genre are they? Horror and thriller, like Insidious, Conjuring, the Raid, and so on. Even, my brother called me [a] psychopath because I love movies like that lol. If according to my friend who studied in psychology study she said [it is] maybe because I [was too quiet people] [am a quiet person] *Note 1*, so I switch my aggressive side by watching that [those] *Note 1*. I don’t know, [if] is it true or not, what theory so she can conclude that [what theory she has] hehe

Continue reading